Edesö Fiskeklubb

Svårare än så är det inte

Abborrfiske

Abborren

Sveriges vanligaste sportfisk

Perca fluviatilis

Utbredning

Abborren finns i hela södra och mellersta Sverige med undantag i havet utanför västkusten. I fjällregionen finns ett antal bestånd i olika sjöar. Abborren lever i söt- och bräckvatten och finns i vattendrag sjöar, skärgårdar osv. Abborren är svår att hitta i starkt strömmande vatten.

Abborren kan leva i pyttesmå bäckar och åar, stora sjöar och mitt i stan. Det är alltid värt att testa lyckan efter abborre.

 

Föda

Abborren är en rovfisk och äter därför andra fiskar och skaldjur. Under sitt första levnadsår består födan av plankton och ändras gradvis över till insekter, larver, småfisk, skaldjur och sedan större fisk.

 

Fiske

Abborren kan ofta beskrivas som en ganska kräsen fisk, men i själva verket äter den nästan allt.

Under vintern och de kalla månaderna flyttar abborren djupare och bildar stora stim. De hittas ofta nära betesfisken som ofta består av löja. Under vintern är pimpelfiske med antingen bete eller ett blänke bra. För de större exemplaren kan man använda exempelvis en balanspirk som ser ut som en liten wobbler.

På våren när vattentemperaturen stiger ökar abborrens aktivitet. Den går ganska snart efter islossningen upp på grundare vatten för att följa efter sin föda. Då kan en jigg fungera bra som bete. Antingen traditionellt jiggfiske med en skalle eller någon form av dropshot.

I mitten av sommaren när temperaturen i vattnet är hög kommer abborrarna igång. Fiske med spinnare i en grund vik eller i ett stilla vatten är en klar favorit under sensommaren. Man brukar kunna se betsfisk hoppa i ytan och det är allt som oftast ett tecken på att jagande rovfisk finns i närheten. Det behöver inte nödvändigtvis vara abborre som jagar, det kan var gädda som skrämmer betsfisken också. Under sommaren är det också populärt att meta efter abborre. Metet kan bedrivas med agn som maggot, bröd eller mask.

Under sommaren är det nästan säkert att man fångar abborre om det är högtryck och har varit det i några dagar innan. Såklart kan man fiska även under lågtryck!

Under den tidiga hösten är fisket nästan likadant som under sensommaren men ju senare på året det blir och ju mer vattentemperaturen sjunker flyttar abborren tillbaka djupare. Då kan det vara bra att fiska med jigg för att nå djupare.

 

Sammanfattning

Leta efter betesfisk för att hitta abborren. Tänk på årstid, temperatur och väder för att lättare finna fisken. Abborren kan gömma sig i tång eller under näckrosor men också stå helt öppet utan skydd. Anpassa betet efter betesfisken. Om du inte hittar fisken, byt plats. Om du fortfarande inte hittar den, tänk om och testa något annat.  

27 Dec 2015

Prenumerera på vårat nyhetsbrev för att ta del av förändringar som skett eller om det är någonting viktigt vi måste säga till er.

Facebook 

Om du vill ta bort din prenumeration finns det en länk i nyhetsbrevet.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)